• ,

ΑΜΟΙΒΗ ΕΛΕΚΓΤΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ

 

Αποζημίωση Ελεγκτών Δόμησης

Η αποζημίωση για τη διενέργεια ελέγχων δόμησης καθορίζεται με τον ίδιο τρόπο για όλους τους Ελεγκτές Δόμησης με βάση την απόφαση με αριθμό 299 / 2014 (ΦΕΚ 57 Β / 16-01-2014). Στο άρθρο 3 της απόφασης αυτής ορίζεται το ποσό της αποζημίωσης (κόστος ελέγχου ή αμοιβή ελεγκτή δόμησης) ανά Κατηγορία έργου και με βάση το μέγεθος του κτιρίου. Όλα τα οικοδομικά έργα υπάγονται σε έλεγχο δόμησης (έναν, δύο ή και τρεις ανάλογα με το είδος του έργου). Ο ελεγκτής δόμησης κληρώνεται κατόπιν αιτήματος του επιβλέποντα μηχανικού και ειδοποιείται αυτόματα από την αρμόδια υπηρεσία.
 

Η αποζημίωση για τη διενέργεια ελέγχων δόμησης καθορίζεται με τον ίδιο τρόπο για όλους τους Ελεγκτές Δόμησης με βάση την απόφαση με αριθμό 299 / 2014 (ΦΕΚ 57 Β / 16-01-2014). Στο άρθρο 3 της απόφασης αυτής ορίζεται το ποσό της αποζημίωσης (κόστος ελέγχου ή αμοιβή ελεγκτή δόμησης) ανά Κατηγορία έργου και με βάση το μέγεθος του κτιρίου. Όλα τα οικοδομικά έργα υπάγονται σε έλεγχο δόμησης (έναν, δύο ή και τρεις ανάλογα με το είδος του έργου). Ο ελεγκτής δόμησης κληρώνεται κατόπιν αιτήματος του επιβλέποντα μηχανικού και ειδοποιείται αυτόματα από την αρμόδια υπηρεσία.

Σύμφωνα λοιπόν με το παραπάνω ΦΕΚ ισχύουν τα εξής:

Άρθρο 3
Αποζημίωση για τη διενέργεια ελέγχων

1. Η αποζημίωση των Ελεγκτών Δόμησης καθορίζεται, ανά έλεγχο και ανά κατηγορία έργου, ως εξής:

α) Για τους τελικούς ελέγχους των εργασιών της Κατηγορίας Α΄, εξαιρουμένης της περίπτωσης iii.(προσθήκες καθ’ ύψος):

i) Για τις εργασίες δόμησης των περιπτώσεων i και ii της Κατηγορίας Α΄, η αποζημίωση ορίζεται σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ για υφιστάμενα κτίρια συνολικής επιφάνειας έως και χίλια (1.000)τ.μ. και διακόσια πενήντα (250) ευρώ για υφιστάμενα κτίρια συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των χιλίων (1.000)τ.μ.
ii) Για τις εργασίες των περιπτώσεων iv, v, vi, vii και viii της Κατηγορίας Α΄, η αποζημίωση ορίζεται σε εκατό (100) ευρώ, ανεξάρτητα από το μέγεθος του έργου.

β) Για τον αρχικό έλεγχο των κτιρίων των Κατηγοριών Β΄ και Γ΄:
Για κτίρια συνολικής επιφάνειας έως και χίλια (1.000)τ.μ., η αποζημίωση καθορίζεται σε διακόσια (200) ευρώ, ενώ για κτίρια με συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη των χιλίων (1.000)τ.μ., η αποζημίωση καθορίζεται σε τριακόσια (300) ευρώ.

γ) Για τον ενδιάμεσο έλεγχο των κτιρίων της Κατηγορίας Γ΄:
Για κτίρια στα οποία απαιτείται ενδιάμεσος έλεγχος, η αποζημίωση καθορίζεται σε 0,3 ευρώ ανά τ.μ. και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ.

δ) Για τον τελικό έλεγχο των κτιρίων των κατηγοριών Β΄ και Γ΄ και για την περίπτωση iii (προσθήκες καθ’ ύψος) της Κατηγορίας Α΄:
Για κτίρια ή προσθήκες καθ’ ύψος με συνολική επιφάνεια έως και χίλια (1.000)τ.μ., η αποζημίωση καθορίζεται σε 0,5 ευρώ ανά τ.μ. και δεν μπορεί να είναι μικρότερη των διακοσίων (200) ευρώ, ενώ για κτίρια ή προσθήκες καθ’ ύψος με συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη των χιλίων (1.000)τ.μ., η αποζημίωση καθορίζεται σε 0,4 ευρώ ανά τ.μ. και δεν μπορεί να είναι μικρότερη των εξακοσίων (600) ευρώ και μεγαλύτερη των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ.

ε) Για την περίπτωση ορισμού Ελεγκτή Δόμησης, σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 7 του άρθρου 6 του ν. 4030/2011, καθώς επίσης και για την περίπτωση της παραγράφου 7 του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης, η αποζημίωση ορίζεται σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κτίρια συνολικής επιφάνειας έως και χίλια (1.000)τ.μ. και διακόσια πενήντα (250) ευρώ για κτίρια συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των χιλίων (1.000)τ.μ.

2. α) Στην περίπτωση που το ποσό της αποζημίωσης κυμαίνεται μεταξύ χιλίων ενός (1.001) και δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, για τον έλεγχο απαιτούνται δύο Ελεγκτές Δόμησης. Στην περίπτωση που το ποσό της αποζημίωσης κυμαίνεται μεταξύ δύο χιλιάδων ενός (2.001) και τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, για τον έλεγχο απαιτούνται τρεις Ελεγκτές Δόμησης.

β) Όταν ο έλεγχος πραγματοποιείται από κλιμάκιο Ελεγκτών Δόμησης, συντάσσεται και υπογράφεται κοινό Πόρισμα ελέγχου και το ποσό της αποζημίωσης κατανέμεται ισομερώς σε κάθε έναν εξ’ αυτών και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τη μικρότερη αποζημίωση που ορίζεται κάθε φορά.

3. α) Το ύψος των αποζημιώσεων του παρόντος άρθρου περιλαμβάνει και τα έξοδα μετακίνησης του Ελεγκτή Δόμησης, εκτός από τις περιπτώσεις ελέγχου σε νησιά, όπου στο ποσό της αποζημίωσης προστίθενται και τα έξοδα μετακίνησης σε οικονομική θέση ακτοπλοϊκού εισιτηρίου, καθώς και διανυκτέρευσης, όταν αυτή απαιτείται και αιτιολογείται επαρκώς.

β) Στο ύψος των παραπάνω αποζημιώσεων δεν περιλαμβάνεται Φ.Π.Α.

γ) Οι παραπάνω αποζημιώσεις δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά και κράτηση υπέρ τρίτων.

4. Η κατάθεση του ποσού της αποζημίωσης πραγματοποιείται από τον κύριο του έργου και με ευθύνη του σε λογαριασμό όψεως του Ελεγκτή Δόμησης, εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη διενέργεια του ελέγχου. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της σχετικής αποζημίωσης, ο Ελεγκτής Δόμησης δεν αποστέλλει το Πόρισμά του, ενημερώνοντας σχετικά την ΕΥΕΔ και την ΥΔΟΜ, η οποία εκδίδει πράξη διακοπής εργασιών.

Share: