Για τις αλλαγές που φέρνει ο νόμος  4759 /2020, ο οποίος αφορά τα κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα, μίλησε στο Σταύρο Ρακιντζή, ο Μηχανικός και πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων Εκτός Σχεδίου Πόλεως κ. Μανώλης Κρεβατσούλης.

Εξηγώντας τι ακριβώς λέει η νομοθεσία και ποιες ιδιοκτησίες αφορά ο κ. Κρεβατσούλης, υπογράμμισε: «Ο νόμος 4759 /2020 αφορά τα κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα, δηλαδή όλα αυτά τα οποία βρίσκονται εκτός οικισμού, εκτός σχεδίου πόλεως κι έχουν εμβαδό λιγότερο από 4 στρέμματα».

 

Στη συνέχεια, ανάφερε τις τέσσερις κατηγορίες των οικοπέδων αυτών προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητός: «Τα οικόπεδα αυτά μπορούμε να τα ορίσουμε πολεοδομικά, σε τέσσερις κατηγορίες. Για να ξέρουμε περίπου τι γίνεται θα κάνω μια σύντομη περιγραφή. Η πρώτη κατηγορία έχει τα οικόπεδα τα οποία προϋπάρχουν της 12/11/ 1962, δηλαδή έχουν συμβόλαια πριν από το 1962 και από το ’62 και μετά δεν έχουν τεμαχιστεί, όπου έχουν ένα ελάχιστο εμβαδόν 750 τ.μ. και φυσικά πρέπει να έχουν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις όπως το να βρίσκονται πάνω  σε κύριο δημοτικό, επαρχιακό ή σε εθνικό δρόμο.

Η δεύτερη  κατηγορία αφορά  τα οικόπεδα που προϋπάρχουν της 12/09/ 1964 με  ελάχιστο εμβαδόν 1.200 τ.μ. με τις ίδιες προϋποθέσεις των δρόμων.

Η τρίτη κατηγορία αφορά  τα  οικόπεδα  που έχουν ελάχιστο εμβαδόν 2.000τ.μ. και προϋπάρχουν της 17/10/ 1978. Υπάρχει και μία τέταρτη κατηγορία και αφορά οικόπεδα που προϋπήρχαν της 24/04/ 1977, έχουν εμβαδόν μεγαλύτερο από  2.000τ.μ. και δεν έχουν υποχρέωση να είναι πάνω σε κύριο, δημοτικό, επαρχιακό, εθνικό δρόμο κτλ, αλλά πρέπει να είναι σε μια απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τους οικισμούς. Αυτή η τέταρτη κατηγορία έχει και τα περισσότερα οικόπεδα».

Μέχρι το Δεκέμβρη οι οικοδομικές άδειες στα κατά παρέκκλιση

Στη συνέχεια ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων Εκτός Σχεδίου Πόλεως, έκανε σαφές ότι όλα αυτά τα οικόπεδα, μετά το Δεκέμβριο του 2022, θα είναι μη άρτια και μη οικοδομήσιμα. «Ο νόμος αυτός δημοσιεύτηκε το   2020  και είναι ο 4759/2020. Η ισχύς του νόμου είναι για μετά από δύο χρόνια. Έγινε το Δεκέμβριο του 2020 και θα ισχύει από το Δεκέμβριο του 2022. Μας δίνει λοιπόν δύο χρόνια καιρό προκειμένου να εκδώσουμε οικοδομικές άδειες. Όποιος δεν ενδιαφερθεί μετά το Δεκέμβριο το οικόπεδο του  θα γίνει, μη οικοδομήσιμο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να οικοδομήσει: «Σε περίπτωση όμως που κάποιος ενδιαφέρεται να οικοδομήσει, πρέπει να φροντίσει να εκδώσει οικοδομική άδεια μέσα στο 2022 κι έχει 4 χρόνια καιρό μετά, για να προχωρήσει στην κατασκευή της οικοδομής καθώς αυτή είναι  η χρονική ισχύς της οικοδομικής άδειας».

Απαντώντας στο γιατί αλλάζει ένα καθεστώς ετών, ο κ. Κρεβατσούλης επεσήμανε ότι από το 1962 υπήρχε η δυνατότητα για οικοδόμηση κατά παρέκκλιση. «Δηλαδή, μας έδινε αυτή τη δυνατότητα για 60 χρόνια. Τώρα, δίνει τα 2 τελευταία χρόνια  μεταξύ 2020 και 2022 κι αν δεν εξασφαλιστεί η οικοδομική άδεια, το οικόπεδο δεν θα είναι πλέον οικόπεδο, αλλά θα είναι αγρόκτημα, το οποίο ούτως ή άλλως θα έπρεπε να είναι αγρόκτημα, γιατί είναι εκτός οικισμού και εκτός σχεδίου πόλεως» είπε.

Αναφερόμενος στο σκεπτικό της νομοθεσίας σχολίασε: «Το σκεπτικό γενικότερα της νομοθεσίας αυτής, όπως και της νομοθεσίας που έγινε το 2003 είναι να μειωθεί η δόμηση, εκτός σχεδίου και σε βάθος χρόνου να απαγορευτεί. Είμαστε από τα λίγα κράτη στην Ευρώπη -ίσως και το μοναδικό- που έχουμε εκτός σχεδίου δόμηση». Και πρόσθεσε: «Είναι και αυτό μία ελληνική πατέντα. Δεν είναι λάθος αυτό που λέει ο νομοθέτης, δηλαδή να μην έχουμε εκτός σχεδίου δόμηση. Ωστόσο, πριν γίνει αυτή η απαγόρευση, πρέπει να έχουμε εγκεκριμένα σχέδια πόλεως, να έχουμε σαφέστατους οικισμούς με καθορισμένα όρια, να έχουμε δηλαδή ξεκάθαρους κανόνες. Να ξέρουμε που μπορούμε να οικοδομήσουμε και τι μπορούμε να οικοδομήσουμε. Εφόσον έχουμε εγκεκριμένα και μεγάλα σχέδια πόλεως βεβαίως και να απαγορευτούν τα εκτός σχεδίου. Πρέπει να οργανώσουμε πρώτα τη δόμηση μας, μέσα σε ρυμοτομημένα σχέδια πόλης και μετά να απαγορεύσουμε την εκτός σχεδίου δόμηση».

Τα πολλά κτίρια εκτός σχεδίου εμποδίζουν τη ρυμοτομία

Ο κ. Κρεβατσούλης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ρυμοτομία σε περιοχή με πολλά κτίρια γίνεται με μεγάλη δυσκολία, αναφέροντας και το παράδειγμα των Περιβολίων. «Αυτό γίνεται για να μην έχουμε πολλά κτίρια εκτός σχεδίου, έτσι ώστε αυτά να μην εμποδίζουν την επέκταση του σχεδίου πόλεως. Υπάρχουν περιοχές που έχουν δομηθεί ως εκτός σχεδίου, οι οποίες έχουν πάρα πολλά κτίρια νόμιμα ή παράνομα, ή τακτοποιημένα, δεν έχει σημασία. Μετά το τμήμα αυτό μπαίνει στο σχέδιο πόλεως και είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει η καινούργια ρυμοτομία.

Θα αναφέρω ένα παλιό παράδειγμα. Αυτό που είχε γίνει στα Περιβόλια, στο τμήμα από την παραλία μέχρι τον κεντρικό δρόμο την Εμμ. Παχλά.  Το τμήμα αυτό που ήταν πυκνοδομημένο, έγινε σχέδιο πόλεως με άπειρα προβλήματα και φυσικά στα περισσότερα σημεία δεν υπήρχε η δυνατότητα διάνοιξης δρόμων. Αυτό προσπαθεί η νομοθεσία, να γίνονται ελάχιστα έως καθόλου κτίρια εκτός σχεδίου, προκειμένου να μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί το σχέδιο πόλεως  ».

Όποιος ενδιαφέρεται  να χτίσει  θα πρέπει να βιαστεί

«Αν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά και θέλει να οικοδομήσει και όχι να βγάλει μία άδεια και όταν κάποτε μπορέσει να οικοδομήσει, γιατί είπαμε ισχύει για τέσσερα χρόνια, πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε κάποιο τεχνικό γραφείο προκειμένου να εκδοθεί, άδεια αν είναι δυνατόν μέσα στο 2022, ή σε κάθε περίπτωση να ολοκληρωθεί η μελέτη και να έχει κατατεθεί στην αρχαιολογία, στο δασαρχείο  κ.τ.λ. Είναι σημαντικό να γίνουν οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλεως, να ολοκληρωθούν τα Τ.Χ.Σ να λυθεί και το θέμα των ορίων των οικισμών διότι καθημερινά δυσκολεύει η εκτός σχεδίου δόμηση. Και όπως είπα και προηγουμένως, δεν θεωρώ ότι αυτό είναι παράλογο, αρκεί να έχουμε οργανωμένη δόμηση και οργανωμένα και εγκεκριμένα σχέδια πόλεως».

Να αναλογιστούμε επίσης ότι τα κόστη για την εξυπηρέτηση των πολιτών στις εκτός σχεδίου κατοικίες είναι μεγαλύτερα, όπως η ασφαλτόστρωση δρόμων τα δίκτυα της ΔΕΗ, ΔΕΥΑΡ, η αποκομιδή των απορριμμάτων κ.τ.λ

Και κατέληξε: «Τα εκτός σχεδίου δόμησης είναι μία πατέντα της χώρας μας επειδή δεν είχαμε ποτέ μεγάλα και εγκεκριμένα σχέδια πόλεως, σε αντίθεση με το εξωτερικό που ξέρει ο κάθε κάτοικος που και πόσο θα χτίσει. Βλέπουμε σε ευρωπαϊκά κράτη τεράστια αγροκτήματα με μηδενική δόμηση και όλη η δόμηση είναι συγκεντρωμένη μέσα σε ένα ρυμοτομημένο και καλά φτιαγμένο οικισμό ή στο σχέδιο πόλεως». 

 

 

ΠΗΓΗ: https://www.rethemnosnews.gr/