• ,

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ

 

Το Τεχνικό Γραφείο Αναλογία αναλαμβάνει την προετοιμασία φακέλου για ένταξη στα προγραμματα Εξοικονόμησης ενέργειας . Το ενεργό πρόγραμμα που τρέχει είναι το "Νέο Εξοικονομώ 2021"

Το νέο Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021 ξεκινάει το Φθνιόπωρο με επιδοτήσεις που φτάνουν το 75%.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση του οδηγού για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021, η οποία θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, τα κυριότερα σημεία του προγράμματος είναι:

  • Αρχές Νοέμβρη του 2021 φαίνεται να ξεκινάνε οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα από την καθορισμένη ημερομηνία έναρξης και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την επικράτεια.
  • Η υπαγωγή αιτήσεων θα γίνεται με την μέθοδο της Συγκριτικής Αξιολόγησης. Μετά την υποβολή θα ανακοινώνεται η βαθμολογία του κάθε αιτούντα. (θα μπορεί να υπολογιστεί από πριν). Μετά το πέρας της περιόδου υποβολής και αφού εκδοθούν και οριστικοποιηθούν οι πίνακες κατάταξης, θα καταρτίζεται ο πίνακας υπαγωγής αιτήσεων, βάσει των δεδομένων διαθέσιμων πόρων του προγράμματος ανά Νομό. Τα κυριότερα σημεία του προγράμματος είναι τα εξής:
  • Τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι:
  Βαρύτητα Είδος κριτηρίου
Ανηγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας (βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων και της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης ενέργειας) 50% Ενεργειακά / Κτηριακά
Υφιστάμενη Ενεργειακή κλάση 5%
Βαθμοημέρες θέρμανσης 7%
Παλαιότητα κατασκευής 3%
Ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα 15% Εισοδηματικά
Πλήθος εξαρτώμενων τέκνων 5% Κοινωνικά
Μονογονεϊκή οικογένεια 5%
Μακροχρόνια άνεργος 5%
ΑΜΕΑ 5%
  • Η βαθμολόγηση θα γίνει βάσει της εξίσωσης ΣB = ai x ΒΑi, όπου: ΣB: Συνολική Βαθμολογία του προτεινόμενου πλαισίου ενεργειακών παρεμβάσεων, ai: Συντελεστής Συμμετοχής του i Κριτηρίου στη Συνολική Βαθμολογία και BΑi: Τιμή (Βαθμολογία) του i Κριτηρίου.

Οι προυπθέσεις του Νέου Εξοικονομώ για να είναι επιλέξιμες οι κατοικίες , τα μεμονωμένα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες καθώς και οι πολυκατοικίες είναι:

  1. Υφίσταται νόμιμα και δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα. Αν υπάρχουν εκκρεμότητες τακτοποίησης θα πρέπει το ακίνητο να έχει ολοκληρωθεί η υπαγωγή του σε αντίστοιχο νόμο πριν την αίτηση, εκτός και πρόκειται για αποκλίσεις έως 7 τμ οι οποίες μπορούν να τακτοποιηθούν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.
  2. Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και ιδιοκατοικείται (σε αυτήν την περίπτωση η επιδότηση καθορίζεται από το εισόδημα του ιδιοκτήτη που το ιδιοκατοικεί) ή ενοικιάζεται ή είναι δωρεάν παραχωρημένη (στις δυο τελευταίες περιπτώσεις η επιδότηση είναι ανεξάρτητη εισοδήματος και ίση με 40%).
  3. Έχει καταταχθεί βάσει του A’ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (A’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ και μετά τις παρεμβάσεις ανεβαίνει τουλάχιστον 3 κατηγορίες.
  4. Να έχει εκδοθεί Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας μέχρι την ολοκλήρωση του έργου
  5. Η πολυκατοικία να έχει σε ισχύ αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) πολυκατοικίας
  6. Για αίτηση Μεμονωμένου Διαμερίσματος ή Μονοκατοικίας, η κύρια χρήση αφορά αποκλειστικά στον αιτούντα (ιδιοκατοίκηση).
  7. Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτηρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου)

Ωφελούμενοι μπορεί να είναι φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα (πλήρους κυριότητας/επικαρπίας/ψιλής κυριότητας) σε επιλέξιμη κατοικία και εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια ενίσχυσης.

  • Α. Ιδιοκατοίκηση: η αίτηση γίνεται από τον συγκύριο που τη χρησιμοποιεί ως κύρια κατοικία
  • Β. Δωρεάν παραχώρηση/ενοικίαση: η αίτηση γίνεται από τον επικαρπωτή ή τον πλήρη κύριο και η επιδότηση ανέρχεται στο 40% ανεξαρτήτου εισοδηματικής κατηγορίας.
  • Γ. Σε περίπτωση πρόσφατης απόκτησης του ακινήτου, τότε η χρήση του (ιδιοκατοίκηση ή ενοικίαση / δωρεάν παραχώρηση) θα αποδεικνύεται με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και επομένως θα διαμορφώνεται και ανάλογα η επιδότηση.

Κάθε ωφελούμενος θα μπορεί να κάνει μια μόνο αίτηση.

Η επιδότηση φτάνει μέχρι το 75% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, ανάλογα με το εισόδημα (“Εισόδημα Επιβολής Εισφοράς” από το Εκκαθαριστικό):

  Ατομικό
Εισόδημα (€)
Οικογενειακό Εισόδημα (€) Ποσοστό Επιχορήγησης
      Ιδιοκατοίκηση Δωρεάν παραχώρηση/ενοικίαση
1 ≤5.000 ≤10.000 75% 40%
2 >5.000-10.000 >10.000-20.000 70% 40%
3 >10.000–20.000 >20.000-30.000 55% 40%
4 >20.000–30.000 >30.000-40.000 45% 40%
5 >30.000 – 50.000 >40.000-60.000 40% 40%

Η επιδότηση καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη και αυτός εξοφλεί τα τεχνικά συνεργεία. Για την ακρίβεια, μετά την απόφαση υπαγωγής, καταβάλλεται σε λογαριασμό του ιδιοκτήτη το 50% της επιδότησης, ο οποίος μαζί με τη δική του συμμετοχή θα πρέπει να το καταβάλλει στα συνεργεία. Στο τέλος του έργου καταβάλλεται το υπόλοιπο 50% της επιδότησης σε λογαριασμό του ιδιοκτήτη ώστε να εξοφληθούν τα συνεργεία.

Επιπλέον επιδότηση προσφέρεται με τη δυνατότητα για άτοκο τραπεζικό δανεισμό με σκοπό την κάλυψη μέρους της ιδιωτικής συμμετοχής. Μάλιστα, για την πρώτη εισοδηματική κατηγορία θα υπάρχει μηχανισμός εγγυοδοσίας για τον τραπεζικό δανεισμό των νοικοκυριών αυτών.

Αν πρόκειται για πολυκατοικία και ενταχθεί ολόκληρη, τότε η επιδότηση κάθε διαμερίσματος αυξάνεται κατά 10%.

 

Share: